moderne hæklet tæppe til boligen
Jeg har vist mit hæklede gulvtæppe frem på Instagram flere gange. Hver gang er der mange der er interesseret i opskriften. Hvilket jeg sådan set godt kan forstå, for det ér et virkelig fint tæppe. Det kan bruges i mange forskellige indretnings situationer og vi er rigtig glade for det. Det er min mor der er familiens seje hækle-ørn og hende der står bag husets tæpper. Opskriften er sammensat af flere forskellige gamle mønstre blandet med en god portion freestyle. Så jeg har lige måtte lokke opskriften ud af hende.. og nu kan jeg endelig dele den med jer!

OPSKRIFT – Print opskriften ud lige HER

Materialer:   2 sæt pude- og dynebetræk, rives i strimler på ca. 1,5 cm bredde

Hæklenål:      nr. 8 eller 9, alt efter hvor løst/fast man hækler. De kan købes her

Bemærk:       Første fm = 2 lm, omg. sluttes med 1 km i 2. lm

Første stm = 3 lm, omg. sluttes med 1 km i 3. lm

3 lm samles til ring

 1. omg: 9 fm om ring
 2. omg: 2 fm i hver m (18 m)
 3. omg: 2 stm i hver anden m (28 m)
 4. omg: ”3 stm, 2 lm, spring 1 m over” gentag fra ” til ” (i alt 7 gange)
 5. omg: ”2 stm i 1.m, 1 stm, 2 stm i 3.m, 2 lm” gentag fra ” til ”
 6. omg: ”2 stm i 1.m, 3 stm, 2 stm i 5.m, 2 lm” gentag fra ” til ”
 7. omg: ”3 stm, 2 stm i 4.m, 3 stm, 2 lm” gentag fra ” til ”
 8. omg: ”2 stm i 1.m, 6 stm, 2 stm i 8.m, 2 lm” gentag fra ” til ”
 9. omg: ”2 stm i 1.m, 3 stm, 2 stm i næste m, 4 stm, 2 stm i 10.m, 2 lm” gentag fra ” til ”
 10. omg: ”2 stm i 1.m, 11 stm, 2 stm i 13.m, 2 lm” gentag fra ” til ”
 11. omg: ”2 stm i 1.m, 13 stm, 2 stm i 15.m, 2 lm” gentag fra ” til ”

12    omg: ”2 stm i 1.m, 15 stm, 2 stm i 17.m, 2 lm” gentag fra ” til ”

13    omg: 1 km i 1.m, ”17 stm, 2 lm, 1 stm om lm bue, 2 lm” gentag fra ” til ” (start i 2.m)

14    omg: 1 km i 1.m, ”15 stm, 2 lm, 1 stm om lm bue, 2 lm, 1 stm om lm bue, 2 lm” gentag fra ”    til ” (start i 2.m)

15    omg: 1 km i 1.m, ”13 stm, 2 lm,  1 stm om lm, 2 lm, 3 stm om lm, 2 lm, 1 stm om lm, 2 lm” gentag fra ” til ” (start i 2.m)

16    omg: 1 km i 1.m, ”11 stm, 2 lm, 1 stm om lm, 2 lm, 2 stm om lm, 1 stm, 2 stm i næste m, 1 stm, 2 stm om lm, 2 lm, 1 stm om lm, 2 lm” gentag fra ” til ” (start i 2.m)

17    omg: : 1 km i 1.m, ”9 stm, 2 lm,  1 stm om lm, 3 lm, 1 stm om lm, 2 lm, 4 stm i de midterste m, 2 lm, 1 stm om lm, 3 lm, 1 stm om lm, 2 lm” gentag fra ” til ” (start i 2.m)

18    omg: 1 km i 1.m, ”7 stm, 2 lm,  1 stm om lm, 2 lm, 4 stm om lm, 2 lm, 1 stm om lm, 6 lm, 1 stm om lm, 2 lm, 4 stm om lm, 2 lm, 1 stm om lm, 2 lm” gentag fra ” til ” (start i 2.m)

19    omg: 1 km i 1.m, ”5 stm, 2 lm,  1 stm om lm, 2 lm, 2 stm om lm, 4 stm, 2 stm om lm, 2 lm, 1 stm om lm, 2 lm ,2 stm om lm, 4 stm, 2 stm om lm, 2 lm, 1 stm om lm, 2 lm  ” gentag fra ” til ” (start i 2.m)

20    omg: 1 km i 1.m, ”3 stm, 2 lm,  1 stm om lm, 2 lm, 1 stm om lm, 2 lm, 4 stm i de 4 miderste m, 2 lm, 1 stm om lm, 2 lm, 1 stm om lm, 2 lm, 4 stm i de miderste m, 2 lm, 1 stm om lm, 2 lm, 1 stm om lm, 2 lm” gentag fra ” til ” (start i 2.m)

21    omg: 1 km i 1.m, ”1 stm, 2 lm,  1 stm om lm, 3 lm, 1 stm om lm, 2 lm, 1 stm om lm, 3 lm, 1 stm i midterste m, 3 lm, 1 stm om lm, 2 lm, 1 stm om lm, 2 lm, 1 stm om lm, 3 lm, 1 stm i miderste m, 3 lm, 1 stm om lm, 2 lm, 1 stm om lm, 2 lm, 1 stm om lm, 2 lm” gentag fra ” til ” (start i 2.m)

22    omg: Stm i alle m

23    omg: ”1 stm, 1 lm, spring 1 m over” gentag fra ” til ”

24    omg: Krebse masker (fm hækles mod højre)

garn lavet af gammelt sengetøj
I stedet for at smide sengetøj ud, så gem det og brug det som garn. Alt det kræver er tålmodighed da det jo skal rives op til garn.
På billedet ovenfor ses noget af vores gamle sengetøj der er revet op og rullet til garnnøgler. Vi har brugt lyst sengetøj. Men jeg kan godt forestille mig et rigtig smukt tæppe sammensat med spraglede farver. Sørg for at sengetøjet ikke er alt for mørt, da det så vil knække undervejs i hæklingen. Det tester du ved at rive godt i stoffet. Man kan lave garn af sengetøj og lagener.
Hvis processen med at lave eget garn ikke tiltaler dig lige så meget, som det tiltaler min mor.  Så kan du i stedet købe zpagetti garn. Det er dog ret dyrt sammenlignet med gratis sengetøj!

soveværelse indretning med diy tæppe
Vi har et af vores hæklede tæpper i soveværelset. Det er dejligt at træde ud på om morgenen. Vi har et meget lille soveværelse og vi sørger derfor at holde det helt lyst og enkelt. Det smukke mønster i tæppet står derfor flot ud i det lyse rum.

hæklet tæppe til den moderne bolig

stue indretning med hjemmelavet tæppe

opskrift på hæklet tæppe af sengetøj
Tæpperne er nemme at have i indretningen de er nemme at flytte rundt på og rengøringen er fantastisk for en som mig med støvallergi. Fordi de er lavet af sengetøj har stoffet været vant til at blive vasket hårdt og vi smider dem i vaskemaskinen jævnligt. De får 60 grader og størrelsen passer perfekt til at kunne være i maskinen. Vi har også et tæppe på vores badeværelse, som kan ses på billedet nedenunder. Så som det tydeligt kan ses, er vi herhjemme rigtig glade og meget taknemmelige for min mors tæppe produktion 😉

Hvis du sidder og ikke kan hækle er det måske en idé at forhøre sig rundt i ens netværk om der er nogle der kan hækle. Der findes også facebook grupper for folk med hækleglæde. Så fortvivl ikke.
Og så kan jeg fortælle at det nederste tæppe på billedet ovenfor faktisk er til salg og er lavet af grå/hvidt stof. Det skal afhentes i Aarhus og koster 450 kr.  Kontakt: frkhansen.dk@gmail.com

hæklet gulvtæppe

You Might Also Like

0 Comments

 1. Hold op hvor er det fint. Det er bare rigtig fedt med hjemmelavede tæpper, og man kunne sagtens bruge det som juletræstæppe, hvis man lyster :D.

  Mvh. Michelle-Marie

 2. Line says:

  Nu spørger jeg måske lidt dumt, men hvad betyder forkortelserne lm, fm, km, m og stm? Ja nu regner jeg med at det er forkortelser eller misforstår jeg noget?

   1. Frk. Hansen says:

    Det var godt 🙂
    Langt de fleste hækleopskrifter kører med forkortelser, da opskrifterne ellers ville blive meget meget lange 🙂
    Pøj pøj med hækleriet

 3. kathrine glinvad nielsen says:

  og har du evt. en ide til, hvordan man vil kunne lave det mindre :)?

 4. Michelle sønderskov says:

  Nogen der kan fortælle mig hvad der går galt? Efter 2 fm i hver M (18) her efter skal jeg lave to stm i hver 2 m, hvilket ikke giver mig noget form for mening ? Hvordan det kan give 28 … Plus så skal jeg lave 3 stm og springe over syv gange, som jeg heller ikke kan få til at gå op?

  1. Helle Gadegaard says:

   Løb ind i det samme problem, men der er fejl i opskriften, hun mangler luftmaskerne mellem stangmaskerne i 3 omg. altså : ” 2 stm 2 lm spring 1 m over”. Dit næste problem: du skal gentage det mellem situationstegnene 7 gange. Og husk når du starter på ny omgang, at de 3 luftmasker du starter med, er den første stm. Håber det giver mening.

   1. Frk. Hansen says:

    Tusind tak for din hjælp med besvarelse af spørgsmål. Som skrevet er det min mors opskrift og det er hende der kan hækle, ikke mig. Så jeg er derfor ikke til meget hjælp. Men jeg vender lige fejlen med hende og får rettet op på det i opskriften. Endnu engang tusind tak for hjælpen 🙂
    Rigtig god dag til dig.

  2. Frk. Hansen says:

   Det er min mors opskrift, som nævnt i indlægget. Jeg kan derfor ikke hjælpe dig her og nu, da jeg ikke er så rutineret med en hæklenål. Jeg håber at Helles fine forklaring måske løser sagen for dig? Lige meget hvad hører jeg lige min mor ad og får rettet fejlen i opskriften snarest muligt. Tak fordi du gjorde mig opmærksom på den 🙂
   Rigtig god dag til dig og pøj pøj med hækleriet.

 5. Maria says:

  Nogen der kan fortælle mig hvorfor jeg ikke får et hul på højre side af trekanterne i omgang 13 ? Jeg forstår ikke helt hvordan man ‘tager ind’ der med en kædemaske. Jeg har forsøgt at lave flere omgange for at se om det bliver pænere, men det gør det ikke.

  Mvh

  1. Frk. Hansen says:

   Hej Maria
   Jeg hækler desværre ikke selv, men har i dette indlæg delt min mors opskrift. Jeg prøver at spørge hende og håbe at hun lige ved hvad der er galt. 🙂
   Sejt du er gået i gang med projektet!
   Rigtig god søndag til dig

 6. Anette says:

  hej. jeg er ved at lave dette skønne tæppe, og kan se at der er skrevet om nogle fejl.
  ville høre om de er rette til, så den rigtige opskrift kan følges efter.

  tak på forhånd.
  anette

  1. Frk. Hansen says:

   Hej Anette.
   Nej de er ikke rettet. Det er en opskrift jeg har fra min mor som hun har freestylet lidt med. Det er derfor fejlene opstår. Hun er ikke vant til at skrive opskrifter. Jeg kan desværre ikke selv hækle så jeg har svært ved at hjælpe dig videre. Hvis ikke du finder løsningen er mit bedste råd at du søge efter “hæklet gulvtæppe” på nettet og finder lignende opskrifter 🙂
   Rigtig god dag

 7. Anette nielsen says:

  Hej.
  Jeg kan simpelthen ikke få det til at passe i omg 3 jeg får flere end 28 m, og ikke 7 gantagene men 8. Hvor laver jeg fejl. Har prøvet mig frem med de forskellige løsninger herinde fra.

  Vh anette

 8. Annika says:

  Hej 🙂

  Har du en opskrift på badeværelsestæppet? Så er jeg meget insteresseret i opskriften 🙂

  Mvh Annika

 9. Natasha says:

  Hej,

  Jeg har lige et hurtigt spørgsmål.
  Sidder og river gammelt sengetøj i strimler, men skal man binde strimlerne sammen (fx med knuder) for at kunne bruge dem til at hækle ?

  1. Hanne says:

   Du skal helst rive lagenet til én lang snor. Det vil sige at du frem og tilbage uden at rive lagenet over

 10. Nadine says:

  Hej Frk. Hansen 🙂
  Vil også gerne vide hvor stort tæppet er i diameter? 🙂
  mvh Nadine

 11. Aia Sabine Jensen says:

  Kære Fra. Hansen

  Kan du spørger din mor om der mangler en omg mellem omg 12 og 13 ellers så passer mønsteret ikke?
  Det store mellemrum med buen kommer lige nu inde midt i den store trekantet.

  Er der andre som har oplevet udfordringer med denne omgang?

  Mvh. Aia

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *