ingredienser til de nemmeste flødekarameller

Jeg har været i køkkenet for at lave lidt juleknas. I år har jeg kastet mig ud i en gang flødekarameller. Jeg har lavet en portion herhjem til, men også en til julens værtindegaver. Det er nemlig en sød og skøn gave at give og kan gøres fin i et pyntet glas. Karamellerne er nemme at lave, kræver ikke ingredienser du skal i special butikker efter. Jeg har lavet salt karameller og lakrids karameller. Men mulighederne er mange og man kan fx tilsætte nødder, kanel, kaffe eller frysetørrede bær.

Ingredienser:
100 g smør
250 g sukker
2 dl piskefløde
1 dl lys sirup
1 tsk vaniljesukker

Topping:
2 tsk groft salt eller 2 tsk lakrids pulver

Bagepapir til indpakning
Henkogningsglas til opbevaring

Opskrift

Allerførst skal der gøres et fad klar. Find et ildfast fad og beklæd det med bagepapir. Tag, gerne en tygbundet, gryde og smelt smørret. Tilføj alle de øvrige ingredienser og rør stille og roligt rundt. Massen skal op og koge. Det er vigtigt at du ikke bruger et låg. Låget danner nemlig kondensvand og hvis det kommer ned til karamellerne bliver konsistensen aldrig rigtigt. Rør godt og gå ikke væk fra gryden. Du kan med fordel bruge et termometer, for når karamellen når 124 grader er den færdig og tages fra varmen. Ejer du ikke et termomenter kan du se, mærke og dufte dig frem. (se evt. billedet nedenfor)
Hæld nu karamellen over i det klargjorte ildfaste fad og drys den valgte topping ud over karamellen.

kog karamel massen
Karamellen skal, som på billedet, være karamel agtig: tung at røre i, lysebrun i farven og dufte dejligt. Kogetiden er ca. 30-45 minutter.

kramellen hældes i en form

Når den rette temperatur og konsistens er opnået, hældes karamellen over i det klargjorte fad.

sæt karamellen på køl
Drys den valgte topping på med det samme karamellen har fordelt sig i fadet. Jeg lavede to portioner; en med salt og en med lakridspulver. De to drys er ikke søde og det gør dem meget velegnede til den ellers meget sukkerholdige karamel.

skær karamellerne ud
Lad den stå til den har fået en fast hinde. Det har den efter ca. 5 minutter. Rids så med en kniv karamellerne op, sådan at de er nemme at knække over når de er helt faste og hårde.
Stil dem et koldt sted. Karamellerne har bedst af at blive langsomt nedkølet så har du tiden er det en god idé. Jeg var ret utålmodig og satte dem i køleskabet en god halv time.

Klip bagepapir i stykker som karamellerne kan rulles i
Når karamellerne er hårde og kolde kan du knække dem ud i stykker. Klip bagepapir ud i små kvadratiske stykker. Pak hver karamel ind for sig, så klistre de ikke sammen. Karamellerne kan iøvrigt holde sig i op til 14 dage uden for køleskabet og en god måneds tid i køleskabet. -Har jeg hørt. Jeg har ikke prøvet at have dem i huset så længe! De forsvinder meget hurtigt, så er du advaret. (-;

pak karamellerne ind i bagepapir

Tvist papiret i enderne og klip dem eventuelt til så de er ensartet og fine.

pynt et syltetøjsglas og gør det til en smuk værtindegave
Jeg har dekoreret et henkogningsglas fra Ikea. Glasset koster 12 kr. og er perfekt til karamellerne, hvis du ønsker at give dem i værtindegave.
Jeg har givet glasset en gang glimmer og decopage lak, samt skrevet indholdet med en Posca tusch. Til sidst har jeg bundet en fin snor om toppen. Nemt og lækkert.

pynt et henkogningsglas fra ikea
Giv de smukke glas med karameller i gave. En sød lille tanke, der med garanti vil vække glæde.

Share

You Might Also Like

0 Comments

  1. Frk. Hansen says:

   Hej Helle
   De er lidt en mellem ting vil jeg sige. Hverken bløde eller stenhårde, men har du meget sarte tænder tror jeg hellere du skal kaste dig ud i en opskrift på fudge. -Det er den helt bløde amerikanske karamel 🙂
   God aften til dig

 1. Jeanette h says:

  EJ – hvor er de fine! Dem vil jeg kaste mig over at lave som et vente-på-specialeforsvars-projekt i januar. Og virkelig nemt at lave dem.

  1. Frk. Hansen says:

   Uh, det lyder også som den perfekte vente aktivitet! -Jeg krydser alt hvad krydses kan og ønsker dig alt muligt held og lykke!
   Mon man kan bestikke censor med karamel?? 😉

   1. Jeanette h says:

    Hihi det kunne da være et forsøg værd! Jeg skriver om fødevareemballagedesign, så måske jeg skulle kaste mig ud i at lave en emballage til en omgang hjemmelavede karameller 😛

    1. Frk. Hansen says:

     Haha. Ja da! Det er da et rigtigt ferieprojekt 😉 -Men pas på der er åbenbart strenge regler om hvordan man twister karamelpapiret rundt har jeg fået af vide af flere af mine gæster. 😉 Man skal kunne hive i karamellens ender og så drejer den sig selv op. Twister du forkert kan den ikke gøre det.
     God jul til dig!

 2. Anne Kathrine says:

  Jeg måtte simpelthen prøve at lave disse karameller til jul, så jeg har været i gang i dag … men hvad har jeg gjort galt, siden massen ikke er blevet hård endnu efter et par timer på køkkenbordet og et par timer i køleskab? Tog dem af varmen og hældte i fadet, da temp. nåede 124 grader …

  1. Frk. Hansen says:

   Prøv evt. med lidt mere sukker i og så lad det koge en lille bitte smule mere. Luftfugtigheden i rummet du koger i har også noget at sige. -Karameller er altid en lidt svær kunst. Men husk er de stadig lidt blød i det er det bare blevet til den amerikanske karamel type fudge. -De smager også dejligt 🙂
   Men jeg håber du har mod på at prøve igen. -Husk at koge uden låg.

 3. susanblack says:

  ummm lækre karameller…

  jeg skær en 1/3 del fra efter en time på køkkenbordet. og dryssede tyk lag lakridspulver på den ene halvdel og foldede den så det blev fyldt karamel… og jeg frygter de ikke når at stivne før de er kørt ind

  1. Frk. Hansen says:

   Mums fyldte karameller med lakrids.. Det lyder altså også skønt! De er nemlig alt for hurtigt væk. Jeg lavede dobbelt portion sidste gang der blev lavet karameller. Jeg håbede så at de ville holde dobbelt så længe.. Det gjorde de ikke 😉

  1. Frk. Hansen says:

   uhha det er et umuligt spørgsmål at svare på. Hver gang jeg har lavet dem er de røget inden for et par uger. Men en måned på køl kan de sagens klare.
   Du er sej hvis dine kan holde så længe 😉
   Giv gerne en tilbagemelding
   Rigtig god kogelyst

  1. Frk. Hansen says:

   Jeg bruger bagepapir 🙂 Det har en bedre overflade i forhold til det med at klistre, tror jeg.
   Så hyggeligt du får lavet karameller her i juletiden.
   Rigtig god søndag til dig

  2. Ulla Dyrum says:

   Jeg puttede mine i et glas med lidt rismel. Det fungerede super godt. Det hverken klistre eller søder som flormelis. Karamellerne bliver dog støvet hvide. Så slipper man for bagepapiret.

  1. Frk. Hansen says:

   Det er jeg faktisk ikke klar over. Men jeg kan godt være bange for at der sker en form for krystallisering hvis den varmes flere gange. Hvis det er fordi konsistensen ikke er som du ønsker den. Så er det desværre lidt som chokolade temperering og kan ikke reddes.

 4. Lise says:

  Hej
  Har forsøgt mig ud i disse skønne karameller efter at have smagt min kollegas forsøg som var bløde og lækre rigtig flødekarameller. Mine er desværre blevet mere bolsje agtige og slet ikke bløde – kan du hjælpe med hvad der kan være gået galt ? Tænker det måske er blevet for varmt ?
  De smager stadig fantastisk, men ikke liiiige det jeg gik efter ..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *